Tudástár

Gyógynövények - Lándzsás útifű - Plantago lanceolata

Lándzsás útifű - Plantago lanceolata

A lándzsás útifű vagy keskeny levelű útifű (Plantago lanceolata) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába, a Plantago nemzetségbe tartozó lágy szárú növényfaj. Rétek, legelők, útszegélyek, taposott gyomtársulások világszerte elterjedt jellegzetes évelő, tőrózsás növénye. Pollendiagramokban a mezőgazdaság jelzője lehet.

Népies nevei: kígyófű, kígyónyelvűfű, lúdnyelvűfű, hálófű, gyíkfű, útilapu.

Gyógynövények - Kamilla - Matricaria chamomilla

Orvosi kamilla - Matricaria chamomilla

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. Egyéb elnevezései: Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipitér, anyafű, szikfű, szüzekanyja, bubulyka. A pipitér név megtévesztő, mert a botanikai szakirodalom a közeli rokon Anthemis nemzetséget nevezi így. Gyakran összetévesztik a római kamillával.

Orvosi pemetefű - Marrubium vulgare

Orvosi pemetefű - Marrubium vulgare

Az orvosi pemetefű keserű erősítőszer étvágytalanság vagy kisebb emésztési zavarok esetén, hatása a keserűanyag-tartalmával függ össze. Makacs köhögés és légúti gyulladások kezelésében szintén alkalmazzák. A virágos hajtásvégeket epehajtóként javasolják az epekiválasztás zavarai esetén. Külsőleg a pemetefű a fekélyek, a gennyes vagy rosszul gyógyuló sebek, bőrkiütések kezelésére alkalmas.

 

 

mentesbolt.eu
2020.08.15 09:14

Gabonafélék

A gabonafélék fogyasztása napjainkba a világ lakosságának nagy részében meghatározó szerepet játszik. Sokoldalúan felhasználható gabonafélék, melyek keményítőtartalmuk révén fontos energiaforrások: búza, zab, rozs, árpa, köles, és a rizs, melyek a fogyasztók fehérjeellátásánaknagy részét biztosítják.

Ezen kívül a bennük található ásványi anyagok: foszfor, kálcium, vas, mangán, cink, magnézium, a szervezet alapvető szükségleteinek biztosításában játszanak szerepet.

collagen.hu
2020.07.20 12:32

A kollagén

A kollagén elsődleges kötőszövet, egy kulcsfontosságú fehérje az emberi szervezetben, biztosítja a kohéziót, a rugalmasságot, és a bőr- a porc- és a csontregenerációt. Az emberi bőr 75%-a kollagénből épül fel, és a test fehérjéjének 30%-a kollagénből áll.

A kollagént a test ragasztójának is nevezik, mert összeköti a csontvázat a lágy szövettel, az izmokat, a bőr kötő-szöveteit, a szalagokat, a porcokat, az ínakat, de például a szemet is a zselatinos állagú kollagén építi fel. Ez a fehérje ráadásul képes növelni az ásványianyag-sűrűséget is, ezáltal csontok és a fogak erejét növeli.

Támogatja a kötőszövetek struktúráját, szilárd vázat biztosít a mozgáshoz és a külső védelmet is szolgálja. Az extracelluláris mátrix (a kötőszöveti sejteket körülvevő szénhidrátokból és fehérjékből felépülő hálózat) alapját egy nagy teherbírású , de rugalmas kollagénváz képezi.

Ez a rugalmasság fontos a bőr állapotában, a kor előre-haladtával a kollagén csökkenés következtében jelennek meg a ráncok, barázdák.

A haj és a köröm fő anyaga is a kollagén, így amint a kollagén csökken a haj és a köröm állapota is romlik, fakul, töredezik.

mentesbolt.eu
2020.07.20 10:20

Az aszkorbinsav tulajdonképpen a C-vitamin kémiai megnevezése, melyről köztudott, hogy elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez, természetes védőhatása miatt.
Az aszkorbinsav, C-vitamin, vízben oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes tárolni, így folyamatosan pótolni kell.
A nagy mennyiségben elfogyasztott aszkorbinsav bizonyítottan képes a szervezetünket ellenállóvá tenni betegségekkel szemben.

Az Aszkorbinsav 100%-ban természetes, étkezési célokra is alkalmas.
A kenyérfélék sütése során egy kávéskanál aszkorbinsav alkalmazása javallott, hozzáadásával könnyebb, nyújthatóbb állagú tésztát, majd sütés után kevésbé morzsálódós kenyeret, pékárut kapunk.
Az aszkorbinsav a befőzés során is kedvelt adalékanyag. Természetes tartósítószerként használhatjuk, mivel hozzáadásával megelőzhetjük a gyümölcsök megbarnulását.

Egyszerűen jobban lehet sütni az új kenyérliszt keverékkel, a Mix B-vel. Annyira jól, mint soha azelőtt. Kutatócsoportunk sütőszakemberekkel és kóstolási szakértőkkel közösen folytatott, hónapokon át tartó kísérletei meghozták az eredményt.

Örülünk, hogy végre bemutathatjuk kenyérliszt keverékünk, a Mix B továbbfejlesztett receptúráját. Legyen szó akár sütőformában, akár sütőforma nélkül készített kenyércipóról, zsemléről, mostantól kezdve igényeid szerint még könnyebben alakítható és süthető.

A tészta most még könnyebben sikerül, mert sütés közben mindig egyformán viselkedik. Ezenkívül lencseliszt hozzákeverésével növeltük az ásványianyag tartalom arányát. Tehát indulás a konyhába, tartsuk be a gluténmentes sütés szabályait és várjuk örömmel az eredményt!

Sok örömet a sütéshez és jól sikerült pékárukat kívánunk!